https://content-eu-8.content-cms.com/12becebc-ce88-4f3c-844b-fed0588ae8fb/dxdam/4b/4b980b71-77b5-4aee-93fa-8d834c7d5f7a/20220126-VN-RTBF.jpg

Concertsector geen besmettingshaard

Published on Wed 26.01.2022

Dinsdag was Coralie Berael, venue manager van Vorst Nationaal, te gast bij 'On n'est pas des pigeons', het consumentenmagazine van de RTBF. Ze sprak er over het onderzoek dat Sportpaleis Group voerde naar het aantal besmettingen in de evenementensector.

Sportpaleis Group heeft, bij gebrek aan objectieve cijfers, een eigen grondig onderzoek gevoerd naar de besmettingsrisico’s naar aanleiding van een bezoek aan één van hun zalen.

Sportpaleis Group ondervroeg 2.000 bezoekers die tussen 30 oktober en 28 november (in volle opbouw van de derde golf tot vlak voor de sectoriële lockdown) één van haar arena’s (Sportpaleis, Lotto Arena, Vorst Nationaal) of theaters (Stadsschouwburg Antwerpen, Capitole Gent, Trixxo Theater Hasselt) bezochten. Het doel was om na te gaan hoe de concert- en theaterbezoeker de uitgebreide coronamaatregelen ervoer en of een deelname aan een concert een besmettingsrisico met zich meebracht.

Slechts 0,11% van de Vlaamse besmettingen

De enquête werd door bijna 2.000 mensen volledig ingevuld en is representatief voor de 186.000 bezoekers die de Sportpaleis Group over de vloer kreeg. Het onderzoek toont aan dat gedurende die 4 weken slechts 0.11 % van de Vlaamse besmettingen hun oorsprong vond in het bezoek aan een zaal van de Sportpaleis Group. Sportpaleis Group is uiteraard niet de enige aanbieder van concertbeleving in Vlaanderen. Rekening houdend met het marktaandeel van de Sportpaleis Group kunnen we stellen dat de hele concertsector in die periode verantwoordelijk was voor 0.64 % van de Vlaamse besmettingen.

We are not the problem

“Deze cijfers tonen aan wat wij zelf al maanden aanvoelen. We are not the problem”, zegt Coralie Berael. “En dat is ook logisch: onze sector heeft een hoge expertise op het vlak van crowd management en moet voldoen aan de strengste controles waaronder het Covid Safe Ticket, mondmaskerplicht, ventilatie enzovoort. Onze bezoekers gedragen zich trouwens omwille van de omstandigheden heel disciplinair. Er wordt secuur omgegaan met het volgen van de voorschriften. Bovendien wordt al wel eens vergeten dat de contacten op een concert al bij al zeer beperkt zijn. In verhouding tot bijvoorbeeld een shoppingdag is er op concerten weinig interne mobiliteit. Het totaal aantal personen waarmee je als bezoeker op korte afstand in contact komt is uiterst beperkt, ook al zijn er in absolute aantallen veel bezoekers."

Het spreekt voor zich dat de sector begrip heeft voor de druk op de ziekenhuizen, maar intussen zit het ICU bezettingscijfer al een tijdje onder de kritische grens van 500 bedden. De overschrijding van die grens was begin december de, blijkt nu ongefundeerde, reden om de grotere concertzalen te sluiten. Het wordt dus gezien het beperkte besmettingsrisico hoog tijd om die zalen opnieuw op volle capaciteit te heropenen, waarbij tijdelijk eventueel nog een aantal begeleidende maatregelen (mondmasker, crowd control, geen staanplaatsen) kunnen gelden.